Centrul Murasaki începe înscrierile pentru cursurile de JAPONEZĂ, modulul de Toamnă, din 16 Septembrie. Pentru o bună evoluție a cursanților grupele vor avea maxim 8 persoane*.
Program grupe incepatori: |
---|
Joi: 18:00 – 19:30 (varsta 11 – 13 ani) (sediu) |
Joi: 19:30 – 21:00 (varsta 14+ ani) (sediu) |
Vineri: 19:30 – 21:00 (varsta 14+ ani) (sediu) |
Sambata: 10:30 – 12:00 (sediu) |
Modulul conține 12 ședințe (o ședință pe săptămână de 90 de minute). Materialele sunt incluse.
Pentru cursurile individuale acceptăm înscrieri oricând.
Pentru programul grupelor de intermediari/avansati, precum si pregatirea pentru certificatul Noryoku Shiken va rugam sa ne contactati.
Pentru rezervarea locului în grupă se plătește un avans de 500 lei, iar la inceperea modulului se plateste restul sumei (pret modul: 1350 Lei).
*Grupele se formeaza cu minim 5 si maxim 8 cursanti.
Tarife
Profesori: Irina, Bianca, Andreea-Irina, Denisa, Maria, Kiyohara Ui sau Kai.
În această perioadă cursurile se desfășoară atât la sediul nostru cât și online interactiv, folosind platforma Zoom. Pentru detalii despre modul de desfășurare, vizitați pagina Cursuri Online.
De ce limba japoneză?
Limba și cultura japoneză fascinează prin exotismul lor. Stilul special de scriere ce folosește trei sisteme, unic în lume, moda japoneză, cultura ei pop reprezentată de manga, anime și tradițiile precum ceremonia ceaiului, artele marțiale, ikebana, etc, continuă să stârnească interesul oamenilor.
Japonia are o cultură impresionantă ce a trecut demult granițele țării și a devenit extrem de apreciată în vest. Cele mai cunoscute elemente erau samuraiul, gheisha și floarea de cireș. În ultimul timp însă gastronomia japoneză, arta, literatura și cultura tradițională au pătruns mai profund și în România, odată cu mărirea numărului de afaceri japoneze din ultimii ani.
La Centrul Murasaki studiul limbii înglobează elemente de cultură, mentalitate și stil de viață, ce au rolul de a educa cursantul nu doar în vederea unor cunoștințe de limbă, ci îl pregătesc si pentru interacțiunea corectă cu ceilalți membrii ai societății, punând accent pe valori ce astăzi se regăsesc mai puțin în alte țări: politețe, respect, organizare, curățenie, meiwakukakenai (ideea de a nu-l deranja pe cel din jur) si ganbaru (ideea de a te strădui și a nu renunța – japonezii nu îți urează succes, ei îți spun să te străduiești).
Cursuri:
La Centrul Murasaki predarea se face în două mari categorii:
- Curs de limbă și cultură japoneză
Structurat în module de 12 săptămâni, creat în stil japonez, înglobează de asemenea gramatică, vocabular, citire, având în plus ore de comunicare orală, precum și ore de caligrafie și cultură și istorie japoneză. Metoda de predare este interactivă, folosindu-se pe lângă manuale și materiale imprimate, materiale video și audio, planșe, jocuri pentru o avansare rapidă și naturală în cunoașterea limbii. Pentru obtinerea unor rezultate rapide, grupele sunt formate din max. 5-6 persoane.
Centrul Murasaki organizează periodic workshop-uri de:
- Furoshiki 風呂敷 (arta împachetării cu materiale);
- Origami 折り紙 (arta împăturii hârtiei);
- Washoku (sushi) 和食 (寿司) (gastronomie japoneză);
- Karaoke カラオケ (un mod stimulant și distractiv de îmbunătățire a dicției, vocabularului și vitezei de citire în limba japoneză);
- Shodō 書道
- Ceremonia ceaiului Sadō 茶道 (mai mult decât a a turna ceaiul, este o artă ce reprezintă fundamentele esteticii japoneze);
Elevii înscriși pot avea acces gratuit la acestea. Pentru detalii contactați profesorul coordonator.
Grupe: 10-14; 15-18; Grupă Adulți;
Pentru copiii mai mici de 10 ani, cursurile se vor face îndividual sau în grup de 2.
- Curs pregătire examen Nōryoku Shiken (能力試験);
Pregătirea în vederea examenului se mulează pe cerințele examenului: se dorește învățarea unei catități de informații într-un timp relativ scurt, accentul punându-se pe citire, ascultare, vocabular, anumite elemente de gramatică.
În pregătirea studenților se folosesc manualele japoneze, explicațiile fiind concepute pentru a-l ajuta pe student să înțeleagă logic pentru a putea reține cantitatea mare de informație.
Pentru acest curs este nevoie ca studenții să cunoască deja cele două silabare kana (hiragana și katakana), și este preferabil să aibă deja câteva cunoștințe de bază de limba japoneză. Accentul se pune pe citire, recunoașterea caracterelor, ascultare și vocabular.
Din anul 2013, examenul de limbă japoneză a fost inclus de asemenea în lista examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, care pot fi recunoscute şi echivalate cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat, nivelul minim acceptat fiind N3 (intermediar).
De ce limbă și cultură?
În general, la învățarea limbii japoneze, la fel ca în învățarea altor limbi străine, se pune accent pe învățarea limbii și mai puțin pe învățarea culturii ce o însoțește. Aceasta conduce într-un timp foarte scurt la o cunoaștere deficitară, deoarece expunerea la cultura japoneză este minim în comparație cu alte culturi europene, ceea ce o face puțin cunoscută. Japonia însă, are un anumit set de reguli și parametri în care se face comunicarea, reguli ce trebuie cunoscute de toți participanții. De aceea, într-un cadru real, comunicarea făcută cu succes nu se bazează doar pe cunoștințele de limbă ci și pe alte competențe ce țin de cunoașterea modului de gândire și relaționare al japonezilor, care de multe ori este extrem de diferită de tendințele vesticilor.
De aceea, la Centrul Murasaki, considerăm vital studiul manierelor japoneze și înțelegerea stilului de viață și al mentalității. Deprindrerea acestora are numeroase avantaje printre care amintim:
- O mai bună înțelegere al propriului stil de comunicare;
- Dezvoltarea abilităților de comunicare intra și interculturală, ce pot fi aplicată cu succes în numeroase domenii de business;
- Cunoaștera unei alte culturi ce te face literal să gândești altfel este de mare ajutor în exersarea abilităților de relaționare interumană;
- Politețe și respect, două concepte ce par neglijate în vest, vitale în orice țară asiatică;
- Organizare, curățenie în orice loc, nu doar acasă;
- Social awareness, ideea că nu ești singur în societate ci aparții unui grup ale cărei interese coincid cu ale tale, conduce la o mai mare implicare efectivă în societate și nevoile acesteia;
- Spiritul japonez de a nu renunța, de a se strădui în ciuda dificultăților;
- Dezvoltarea memoriei, capacității de învățare;
- Mărirea capacității de concentrare.